Inflacja zwiększa znaczenie benefitów pracowniczych

foto: serwis agencyjny MondayNews

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2022 r. wzrosły o 17,2 proc. w porównaniu do poprzedniego roku, a w odniesieniu do poprzedniego miesiąca jest to wzrost o 1,6 proc. Łącznie 75% ankietowanych deklaruje, że obecnie zakup żywności jest dużym obciążeniem dla ich gospodarstwa domowego, w tym 40% wskazuje, że jest to zdecydowanie duże obciążenie. Zdaniem 86% zapytanych ceny żywności w Polsce wzrosną w najbliższym czasie. Galopująca inflacja zmusza do szukania rozwiązań systemowych, aby przedsiębiorcy mogli wspierać swoich pracowników. W związku z działaniami Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej umożliwiło poszerzenie pakietu benefitów pracowniczych o istotny element. Nowe rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 22.02.2022 r. podwyższyło wartość dobrowolnych świadczeń żywnościowych, jakie pracodawca może zapewnić pracownikowi bez obciążenia składkami na ZUS, ze 190 zł do 300 zł. To wzrost o 58% i pierwsze takie rozporządzenie od 18 lat.

 

– Staraniem Federacji Przedsiębiorców Polskich udało się namówić Ministerstwo Rodziny do zwiększenia benefitów pracowniczych w sposób znaczący po 18 latach zamrożenia – powiedział serwisowi eNewsroom Marek Kowalski, Przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP). – Według badań IBRiS przeprowadzonych na zlecenie Federacji Przedsiębiorców Polskich aż 55% Polaków uważa, że pracownicy powinni otrzymywać dofinansowanie posiłków w postaci karty obiadowej od swojego pracodawcy. Więcej niż 80% badanych dobrze oceniłoby pracodawcę, który oferowałby dofinansowanie lub finansowanie posiłków w czasie pracy. Mamy nadzieję, że to jest pierwszy krok w dobrym kierunku – zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy dość spory kryzys związany z inflacją i jest to dobre rozwiązanie dla przedsiębiorców, którzy mogą wspierać swoich pracowników. Karty obiadowe dla pracowników powinny być jednym z ważniejszych i najbardziej popularnych benefitów pracowniczych, jakie stosują pracodawcy. Nie tylko dlatego, że prawnie są do odpowiedniego poziomu zwolnione z ZUS bez względu na sposób finansowania. Dobrowolne zapewnienie pracownikom możliwości zakupu właściwych produktów przez pracodawcę za pośrednictwem kart obiadowych wpływa pozytywnie na ich zdrowie, regularne posiłki w pracy, a skarbowi państwa przynosi dodatkowe wpływy. Ponadto wpływa na poprawę kondycji krajowego sektora rolnictwa i gastronomii – co jest szczególnie istotne w okresie recesji i spowolnienia gospodarczego – tłumaczy Kowalski.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.